Hočete storiti kaj dobrega? Vzgajajte mlade.

Uskovniška koča

Veliko milost in čudež za nas salezijance predstavlja naša Uskovnica in njena Uskovniška koča, ki pod geslom »učenci smo vsi enako« že vrsto let zbira in združuje mlade. Če kaj, smo prepričani, da je včasih tam pod Triglavom, daleč od mest in vsakdanjega direndaja, lažje srečati Gospoda. A danes je naša uskovniška koča potrebna prenove.

Koča nam takole pripoveduje svojo zgodbo: “V leto 1975 segajo moji prvi spomini. Takrat je Jože vrgel oko name in v meni uzrl prihodnost dela z mladimi. Srce mu je zažarelo. V meni je videl prostor za mlade, ki v pogovoru odkrivajo skrivnosti življenja in ustvarjajo načrte, ki nabirajo znanje in izkušnje za delo v dolini. Prostor za mlade, ki se učijo sobivanja in življenja. Koval je načrte za oblikovanje župnijskih sodelavcev.

Med mnogimi kočami je izbral mene, čeprav sem bila brez elektrike in vode, zasajena v reber preprostih pokljuških gozdov. Majhnost sirarske koče je nadomestila velika koča s kapelo. Odmaknjena, pa vendar ne osamljena, skromna, a vendar prostorna. Tako sem za več desetletij postala kraj srečevanja. Služila sem mladim, otrokom in družinam ter se darovala zanje. Streho so mi že v prvem letu okrasili z napisom: UČENCI SMO VSI ENAKO. S tem so zaznamovali vsakogar, ki je prišel izkusit Uskovniške tedne. Učenci smo vsi enako, nihče ni manj učenec in bolj učitelj kot drugi. Neznanci so si pod mojo streho postajali bratje in sestre, enaki v jedilnici, kopalnici, kapeli in debati. Gledala sem jih. Srce mi je žarelo”.

V prijetni hladni poletni noči leta 2018 pa se je na Uskovnici pripetila nesreča. Zagorelo je. A k sreči danes ponovno tli upanje po novem začetku. Zahvaljujoč pridnim rokam in določenim »čudežnim posegom« koča dobiva staro novo podobo, ki bo v prihodnosti zopet lahko gostila tista mlada srca, ki cele dneve in večere premišljuje o prihodnosti, ki se zabavajo, in to brez sodobnih tehnik in omame.

Kaj vse je bilo do danes že storjeno in kaj vse nas čaka v prihodnosti?

Do sedaj so bile organizirane 4 velike delovne akcije, v katerih je sodelovalo v povprečju 24 prostovoljcev (velika večina iz Cerknice). V teh štirih akcijah je bilo vključenih 98 ljudi, ki so skupaj opravili okrog 1300 ur brezplačnega dela. Postavil se je nov dimnik, nova peč – kamin, prenovljena je bila celotna streha zgornje hiše, demontirane so bile pregradne stene, poglobljena je bila stara mala jedilnica, narejena je bila drenaža, podložni beton, ob enem pa so se zabetonirani temelji nove kuhinje. Nameščene so bile nove stopnice, zunanja drenaža, iz doline pa je bil pripeljan gradbeni material za nadaljnje delo v hiši.

Za dokončanje gradbenih del na zgornji koči potrebujemo še cca. 30.000 € (za dokončanje kuhinje in novo opremo v njej, za ureditev kopalnice z WC -jem in tušem, za zamenjavo oken v pritličju, za ureditev vhodne veže in tlakov v skupnem prostoru, za ureditev kanalizacije s čistilno napravo, za ureditev bivalnih prostorov po smernicah požarnega izvedenca…)

Kako lahko pomagam?

Vabimo vas, da tudi vi pomagate pri obnovi Uskovniške koče.

Svojo donacijo lahko nakažete po položnici oz. UPN obrazcu na transkacijski račun :

FUNDACIJA DON BOSKO 

Rakovniška ulica 6, 1000 Ljubljana

na številko TRR: SI56 0205 8026 2282 413

s kodo namena: CHAR

in sklicem: SI00 103

PODPRITE NAS

Uskovniška koča svojo zgodbo pripoveduje na tej povezavi.

Morda vas zanima tudi