Bosco Food, kuharica izdana ob 150. obletnici prve salezijanske misijonske odprave
6. junij 2025 je praznik svetega Frančiška Caracciola, soustanovitelj reda ‘manjših redovnih bratov’, ki je k svojim zaobljubam uboštva, čistosti in revščine dodal še odpoved cerkvenim službam. Zaradi njegove globoke ljubezni do evharistije, »Jezusovega kruha«, njegove delavnosti pri darovanju velikih količin hrane in velikih del, ki jih je opravil v dobrodelnosti, je bil sveti Frančišek Caracciolo razglašen za zavetnika kuharjev. In danes, na njegov praznik, je zaživel projekt Bosco Food, ki je bil začrtan pred tremi leti, z izdajo mednarodne salezijanske kuharice, ki vsebuje kulinarične recepte iz vseh držav, kjer so prisotni don Boskovi salezijanci.
V imenu Sektorja za misijone je nastanek kuharice koordiniral Pavel Ženíšek SDB. Namen je bil prikazati ogromno bogastvo in raznolikost kultur, ki izhajajo iz kulinarične umetnosti.
Letos obeležujemo 150. obletnico prve salezijanske misijonske odprave (11. november 1875), ki je začela širjenje don Boskove karizme po petih celinah. Geslo obletnice »Zahvala, premislek, prenova« usmerja vse pobude, ki so nastale, da bi obeležili in doživeli ta pomemben dogodek v vsej njegovi polnosti.
Skupaj z misijonsko animacijo Cagliero11, ki je izhajala od leta 2022 do 2024, je vsak teden prišel recept iz ene od 137 držav, kjer danes delujejo salezijanci. Vsak recept je vseboval sestavine, pripravo, nekaj informacij o državi, versko situacijo in kratko zgodovino salezijanske prisotnosti. Vse gradivo je bilo nato zbrano in urejeno, dokler ni bila izdana dvojezična knjiga, v italijanščini in angleščini.
»Dobro vemo, da hrana ni samo prehranjevanje telesa, ampak predstavlja tudi vrata v kulture ter je močno orodje za srečanje in dialog. Ali sploh obstaja boljši način za praznovanje in obujanje salezijanskega misijonskega poslanstva po svetu, kot širjenje receptov, ki poudarjajo vsako državo?« pravijo na Sektorju za misijone.
Tako od albanskega tavë kosi do zimbabvejskega mazondo, skozi nekatere zapise o don Bosku in hrani, Bosco Food na svojih 331 straneh ponuja razburljivo potovanje skozi kuhanje, kulturne tradicije, mitološke zgodbe in izobraževalne vsebine v prid revnim in potrebnim mladim v vsakem kotu sveta.
Izposodimo si besede italijanskega pisatelja o hrani, ki je knjigo označil za »odličen prispevek k inovaciji kakovostne raznolikosti hrane skozi to izjemno versko skupnost«.