Hočete storiti kaj dobrega? Vzgajajte mlade.

V don Boskovem mesecu smo praznovali tudi na Fundaciji don Bosko

Zahvalna sveta maša ter predavanje dr. Franceta Arharja

V minulem don Boskovem mesecu, ko je salezijanska družba širom sveta praznovala god sv. Janeza Boska – očeta, učitelja in prijatelja mladine, smo z zahvalno mašo za dobrotnike in ob nagovoru dr. Franceta Arharja praznovali tudi mi – skupaj z našimi dobrotniki in podporniki.

Zahvalno sveto mašo za dobrotnike in podpornike Fundacije don Bosko je daroval salezijanski inšpektor Marko Košnik, ki je ob pridigi med drugim poudaril pomoč Ustanove Fundacije don Bosko, ki jo je v zadnjem obdobju namenila za blaženje posledic Ruske vojne agresije, ki jo najbolj občutijo v Ukrajini, po drugi strani pa tudi v državah, kjer je nastanjenih največ vojnih beguncev. Pri sveti maši so s petjem sodelovale članice vokalne skupine Lilith, ki prihajajo iz Šentruperta na Dolenjskem, kjer prav tako deluje ena izmed salezijanskih župnij na Slovenskem.

Po sveti maši smo praznovanje nadaljevali v prostorih Majcnove hiše na Rakovniku. Najprej je delovanje  Fundacije predstavil Janez Krnc, predsednik uprave Ustanove, ki je opisoval glavne naloge in prioritete v delovanju. Poudaril je, da brez podpornikov, donatorjev in prijateljev salezijanske ustanove niti delovanje Fundacije ne bi bilo mogoče.

V izredno čast pa si štejemo, da nas je ob prvem srečanju dobrotnikov in prijateljev salezijanske Fundacije nagovoril dr. France Arhar – prvi guverner Banke Slovenije v času po osamosvojitvi Republike ter med drugim tudi dobitnik Častnega znaka svobode, najvišjega državnega priznanja v Republiki Sloveniji, ki ga je prejel za zasluge pri vzpostavitvi slovenskega denarnega sistema. Svoj nagovor je pričel z besedami, ki so jih poznali že stari Rimljani – častno živeti, drugega ne žaliti, vsakemu dati svoje. Besede, ki lahko dodobra opišejo številne prijatelje naše fundacije. Dr. Arhar je spregovoril o vrednosti denarja, ki ima lahko včasih tudi drugačno valuto, ter o tem, da gre pri denarju le za čas, ki se ga vkuje v kovino, o številnih vzporednicah, ki jih najdemo v zapisih v svetem pismu. Svoj nagovor je zaključil z modrostjo, naj se kot posamezniki vedno trudimo, da bi naše besede in dejanja veljala.

Veliko naredi, kdor dela to, kar mora – četudi naredi malo; nič pa ne naredi, kdor sicer veliko dela, ne dela pa tistega, kar bi moral (sv. Janez Bosko)

FOTO: Tadej Velenšek

Morda vas zanima tudi