Hočete storiti kaj dobrega? Vzgajajte mlade.

MISIJONI in sadovi postne vzpodbude

Postna akcija za misijon v Etiopiji

V letošnjem postnem času smo bili na poseben način povezani z našo laiško misijonarko, salezijansko sotrudnico Polono Dominik. 

SADOVI SALEZIJANSKE POSTNE VZPODBUDE

Številni so kraji, kjer vlada revščina, beda, vojne – zato se lahko sprašujemo, kakšna pravičnost vlada v svetu. Nekateri kraji so zaradi tega še posebej prizadeti. Ob tem ne smemo biti ravnodušni.

Salezijanska sotrudnica Polona Dominik kot laiška misijonarka deluje v Etiopiji, kjer je veliko revščine. Še posebej na severu te države, kjer poteka genocid. Mnoge salezijanske ustanove so bile in so še vedno zelo prizadete.

V letošnji postni akciji smo z darovi pomagali misijonarki Poloni, ki skupaj s salezijanci dela za mlade, ki prihajajo z ulice.

Polona se nam je 9. marca v živo oglasila iz Addis Abebe, glavnega mesta Etiopije in nam spregovorila o stanju v misijonu in o delu, ki ga opravlja. Povedala nam je, da se bodo z zbranimi sredstvi, ki jih bomo namenili za njihov misijon, uredile sanitarije v don Bosko centru (kjer delujeta osnovna in srednja katoliška šola) v Gambelli na zahodu države.

 

KAM SO BILA SREDSTVA NAMENJENA?

Katoliška osnovna in srednja šola, ki delujeta znotraj salezijanske ustanove v Gambelli, je pričela s svojim delovanjem pred skoraj 20 leti. Trenutno od 1. do 10. razreda šolo obiskuje približno 800 učencev. Ta velja za eno najboljših šol v regiji, saj številne v ne izpolnjujejo niti osnovnih minimalnih standardov poučevanja. Ustanova se osredotoča na kakovostno izobraževanje, ob tem pa jim prisotnost salezijancev zagotavlja, da nenehno poteka tudi proces poučevanja in izobraževanja pedagoškega osebja. Učencem se posveča individualna osebna pozornost, za kar skrbi pomoč treh salezijancev, ki so redno zaposleni na šoli. Moralna vzgoja, ki so jo ob tem deležni učenci, skrbi za oblikovanje njihovega značaja.

 

PO KONČANI AKCIJI

Pred dnevi smo prejeli prijetno presenečenje iz Gambelle. Oglasil se nam je njihov predstojnik in v pismu zapisal:

Hvala za velikodušno pomoč, ki ste jo dali don Boskovi ustanovi v Gambelli pri prenovi stranitarij. To je bila dolgotrajna potreba šole, saj so bile sanitarije zelo stare, dortrajane in nehigienične. Polona Dominik nam je obljubila pomoč v obiliki sodelovanja vaše inšpektorije. In čeprav je bila obljuba dana, nismo nikoli pričakovali, da bo pomoč prišla tako hitro.

S sredstvi, ki ste nam jih namenili, ste nam pomagali prebarvati celotno straniščno stavbo, zamenjati polomljene strope, urediti celotno talno keramiko, zamenjati kovinska vrata, straniščne školjke, urediti vodovodni sistem in ​​tako naprej.

Za naše učence je bilo opravljenega veliko dela. In res smo veseli, da smo ga uspeli pravočasno dokončati, tako da bodo imeli naši mladi ob začetku šole v mesecu septembru v uporabi nove sanitarije.
Resnično smo vam hvaležni.
Še enkrat hvala v imenu skupnosti Gambella.

 

Oglejte si foto galerijo.

 

POSTNA AKCIJA 2022

Pot priprave na največji krščanski praznik – Jezusovo vstajenje od mrtvih, ki smo jo pričeli na pepelnično sredo, je bila še toliko bolj »kaotična« zaradi vseh okoliščin, ki se odvijajo okoli nas. Danes smo priča vojnim grozotam, ki jo doživljajo naši sosednji narodi. Ljudje smo si ob doživljanju teh okoliščin različni.

Ob tem je prav od nas samih odvisno, kako se bomo pripravili na Jezusovo vstajenje.

Kako naj se v teh nenavadnih – spremenjenih časih pripravljamo na tako pomemben dogodek človeštva? Kako naj danes ljudje, v poplavi vsega, pogledajo onstran sebe in v pripravi na Veliko noč opazijo sočloveka? Kako?

Z miloščino, molitvijo in postom.

V letošnjem postu smo vas povabili, da ste bili z nami, da ste z nami molili in se nam ob tem pridružili pri misijonski solidarnosti, pri čemer smo se še tesneje povezati z našo rojakinjo, laiško misijonarko in salezijansko sotrudnico, Polono Dominik, ki deluje v Etiopiji.

 

Darove lahko tudi danes nakažete na transakcijski račun Fundacije don Bosko.

POSTNA AKCIJA – NAPOVEDNIK

SREDSTVA LAHKO DONIRATE NA NASLOV FUNDACIJE DON BOSKO

Rakovniška ulica 6, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0205 8026 2282 413a

KODA: CHAR

SKLIC: 106

NAMEN: Misijoni

Morda vas zanima tudi