Hočete storiti kaj dobrega? Vzgajajte mlade.

Jezikovni tečaj za mlade iz Ukrajine

V Ljubljani na Rakovniku je v prvem delu julija potekal intenzivni tečaj slovenskega jezika za mlade, ki so zaradi vojne v Ukrajini z družinami pribežali v Slovenijo.

Potreba po organizaciji takih tečajev je v Sloveniji zelo velika. Enega izmed tečajev je omogočila tudi Fundacija Don Bosko. Mlade tečajnike je skozi celotno izobraževanje spremljala njihova učiteljica Kristina Anželj, profesorica slovenščine in sodelavka salezijanskega mladinskega centra Rakovnik.

 

O srečanjih z mladimi Ukrajinci je povedala: »Moji učenci, moji Ukrajinci, so zelo radovedni, kažejo veliko željo po sprejemanju novega znanja. Enim gre slovenščina že zelo zelo dobro. Človek skorajda ne bi mogel prepoznati, da slovenščina ni njihov prvi jezik. Mladi so mladi, skorajda povsod enaki, a ne morem spregledati, da prihajajo s področja, kjer poteka vojna. Njihovo spopadanje s to situacijo je zelo različno: eni se z njo spopadajo preko humorja, drugi preko skrajne resnosti. Vseeno pa je ta intenzivni tečaj jezika priložnost, da pridobijo znanje novega jezika in si morda zaradi tega ustvarijo druge ali nove priložnosti«.

Tečaja slovenskega jezika na Rakovniku se je udeleževalo 14 Ukrajincev, starih med 13 in 18 let. Ob tem gre velika zahvala vsem dobrotnicam in dobrotnikom Fundacije Don Bosko, ki so mladim Ukrajincem omogočili, da so se tečaja lahko udeležili brezplačno.

Kaj so povedali učiteljica in mladi Ukrajinci, si poglejte v posnetku.

Morda vas zanima tudi